5.02 Rijgen van patroondelen bh Beginners

5.02 Rijgen van patroondelen

 

Omdat we niet weten of de bh gelijk goed zit, maken we deze bh zo dat we zowel de binnenkant als buitenkant als één geheel.
Dat betekend dat we de tule/ charmeuse op de lycra en kant gaan rijgen. Hierdoor kunnen we nadat we de bh hebben afgepast evt nog corrigeren.

 

Bovencup

Je legt de goede kant bovencup van het kant op tafel. Leg de tule  met de verkeerde kant van de tule daar bovenop. Afhankelijk van je maatvoering en het soort kant zal je voering aan de onderkant, dus de deelnaad een halve cm groter zijn.
Dit doe ik bij elastisch kant en/of grotere maat.

Het gebeurt nog wel eens dat wanneer de bh klaar is en hij wordt gedragen dat je dan rimpels ziet in het kant. Net of daar te veel ruimte zit. Dat wil ik voorkomen door het kant bij de deelnaad een halve cm kleiner te knippen.

Als je 2 lagen dus niet even groot zijn, leg het dan zo neer dat de randen gelijk liggen. Hierdoor ontstaat er een blaas in de tule. Rijg het vast binnen de cm. Geen knoopje in het rijggaren en dat hoeft ook niet met een dubbele draad. Ik rijg tegenwoordig met oplosbaar rijggaren. A. het pluist niet en B. als het nog ergens tussen blijft zitten lost het op bij het wassen. C. het is gladder daardoor trek je het er gemakkelijker uit.

 

Ondercup

Goede kant van de lycra op de tafel en leg met de verkeerde kant van de tule je patroondeel op de lycra.  Ook hierbij zal de tule veel groter zijn dan de lycra. (afhankelijk van je maat)
Je speld eerst de hoeken/ punten op elkaar. Dan het middelste passteken (deelnaad) van zowel tule als lycra op elkaar.  Vanuit daar werk je de deelnaad in.

Dan de onderkant van de cup, leg je weer langs de randen gelijk en werk de overruimte in.  Zorg dat je geen plooitjes creëert, zo glad mogelijk. Rijg ook dit weer.  Ook hierbij zie je dat de tule een blaas vormt

Tot dusver het samenvoegen van delen. De overige delen worden niet samengevoegd door middel van rijgen!