4.02 Maat nemen blz 9-15

2.05 Garens

 

Naaigaren

Nu zijn er verschillende soorten en merken garens te koop.
Ik ben zelf voorstander van Amann. Dit omdat het garen minder getwijnd is. Dat betekend dat er minder vezeltjes uit de draad steken. Het is dus gladder. Ik wil uiteraard niet zeggen dat Guterman niet goed is. Alleen dat is iets getwijnder.

Verder is het zo, dat garen oud kan worden, dus test het altijd. Het is dan gevoeliger voor dat het knapt. Daarnaast kan het ook zo zijn, dat sommige naaimachines gevoelig zijn voor het soort garen.
Het kan dus zijn dat bijv garen van de markt misschien niet wil samenwerken met jouw Bernina of wat voor merk naaimachine dan ook.

 

Amann Seralon naaigaren
Ik gebruik dus Amann naaigaren seralon 200mtr. Ik ben natuurlijk bevoorrecht met alle kleuren die er hier in de winkel op voorraad zijn. Wist je trouwens dat wij in onze webwinkel alle artikelen voorzien hebben van een kleurnnummer van het Amann garen en Guterman garen. Dat is uiteraard handig zoeken.

Coast Epic naaigaren
Een ander merk naaigaren wat ik ook veelvuldig gebruik, met name de zwart, wit en off white, is van het merk Coats Epic.  Dat zijn klossen van 1000mtr, dus lekkere grote klossen. Ook dit is een mooi dun garen.

Amann Seraflex (Elastisc) naaigaren
Amann heeft sinds pas een nieuw naaigaren op de markt uitgebracht.
Ik heb het al in huis om te mogen testen. Helaas nog niet aan toegekomen. Ik kan mij voorstellen dat het handig kan zijn bij het vervaardigen van lingerie. Zijnaden ipv locksteek met elastisch garen te naaien. Of bijv bij een tweelingnaald. Mijn ervaring is dat naaien met een tweelingnaald het altijd strakker wordt. Kortom dat wordt testen. Misschien heb jij wel ideeën. Ik hoor het graag.

 

Lockgaren

Ook in lockgaren heb je heel veel verschillende soorten en merken.
Je hebt het garen van de markt. Werkt prima op zich. Vele kleuren beschikbaar voor niet al teveel geld.

Amann Serafil 
Dat zijn behoorlijk grote konen, maar heel mooi garen. Niet per definitie geschikt voor lingerie. Het kan soms wat hard aanvoelen, maar het is prachtig dun en heeft een transparante look. Ik gebruik het bijv bij onderjurkjes, slipdress, bij de duurdere stoffen.

Amann Seracor
Is speciaal voor de lock en covermachine. Eerlijk gezegd, ik gebruik het maar om te zeggen dat ik heel veel verschil merk, nou nee. Ik werk dan ook te weinig op mijn covermachine om het te kunnen zeggen.

Amann Seraflock
Dit is garen wat ik geregeld gebruik. Ik zet het op de naaimachine, lock en cover machine. Het garen voelt lekker zacht aan. Het wordt ook vaak gebruikt bij badkleding. Misschien herken je het wel. Als je het zou uithalen dan splijt het garen uiteen in hele dunne wollige draadjes. Men heeft het ook vaak over mouse garen. Het rekt enigszins mee.

 

Rijggaren


Ik gebruik tegenwoordig het oplosbare rijggaren. Het pluist niet en verwijdert veel gemakkelijker als normaal rijggaren.
Het standaard rijggaren is van katoen en als je het per ongeluk mee stikt, dan kan het heel lastig uithalen zijn. Dan blijven er vaak pluisjes achter. Eventueel kun je dat nog er uit krijgen met een pincet. Zo is mij ook vertelt om nooit rood rijggaren te gebruiken omdat het kan afgeven.