3.03 Rek en niet rekbare stoffen Beginners Copy

3.03 Rek en niet rekbare stoffen

 

Gebruik van wel of niet rekbare stoffen.

Over het algemeen gebruiken we stretchkant en lycra, maar de niet rekbare stoffen kun je ook gebruiken. Je zult dan afhankelijk hoe de rekrichting loopt het patroon al dan niet moeten aanpassen.

In eerste instantie gaan we er altijd voor om de rek zowel in de breedte als de hoogte te hebben. Maar soms is rekrichting net anders.

Wanneer je een lycra gaat gebruiken met éénzijdige rek en de rek is nu in de hoogte, dan zal de slip dus te strak worden. Doe dan aan beide zijnaden, dus zowel voor -als achterpand er 1,5cm bij.

Heb je een éénzijdige rek die wel in de breedte rekt, maar niet in de hoogte, dan zal je dus je kruislengte moeten aanpassen.
Dan zowel aan het voor- en achterpand in het kruis bij beide kanten 1,5cm toevoegen.

Stel dat je op je achterpand een lycra gebruikt met een éénzijdige rek, ook dan zal je het moeten aanpassen. Afhankelijk van hoe de rekrichting loopt, zal er ook bij geen rek in de breedte er  1 a 1,5cm bij moeten. Is er geen rek in de hoogte, dan zal 1cm in de hoogte volstaan.

Bij éénzijdige rek in de breedte bij verwerking cups, zou ik niks aanpassen.
Is er geen rek in de hoogte, dan zal 1cm in de hoogte volstaan. Uiteraard zal dit geen vaart lopen bij kleine bh maatjes zoals AA en A en kleine B. Omdat de zwaartekracht veel minder is zal het voor deze dames merkbaar zijn dat ze kant gebruiken wat geen rek heeft in de hoogte. Het tule pandje verhoog je precies op de zelfde manier

Bij kantgebruik in de slip met een éénzijdige rek,  zal je afhankelijk van de grootte van het patroondeel deze al dan niet moeten aanpassen. Stel dat je een klein zijstukje van niet rekbaar kant hebt, zal het geen vaart lopen, dat het wat strakker is.

Maar is het een groot gedeelte, dan kun je je voorstellen dat je slipje te strak wordt, dan wel de zijnaad te veel naar voren getrokken wordt. Ook hier pas je dan je patroondeel met 1,5cm aan.

Bij gebruik van niet rekbaar kant over een rekbare lycra, dan zal je je kanten patroon deel dus moeten aanpassen en wordt dan ruimer opgezet over de lycra heen.

 

Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat je ten alle tijden altijd de rek moet bepalen van de materialen waar je mee werkt. Dat is het eerste waar je mee begint.